Bemutatkozás

"Aki azt állitja hogy mindent tud a Yorkiról, az semmit sem tud a Yorkiról"

Nevem Putnoki Gáborné, Budapesten élek férjemmel és kutyáimmal. Történetünk 1989-ben kezdődik.
Ekkor vettük az első kiskutyánkat lányunk /12 éves volt/ véget nem érő könyörgésére. Férjem, aki elhatárolódott akkori negyedik emeleti panell lakás miatt mindenféle állattól, először vett a gyereknek egy ezüsthörcsögöt, ami mindent megrágott, amit lehetett. Iszonyú károkat csinált, majd rövid idő után kimult. Nagy volt a zokogás még az én részemről is.
Ezen a nyáron egy Olaszországi nyaralás során pillantottunk meg először egy piros-masnis szőrgombócot. Olyan szép volt és olyan bájos, hogy rögtön elvarázsolt! "Ne lássam a tengert" mondta a férjem, ha nem lesz nekünk is egy ilyen kutyánk.
Hazajöttünk, és megkezdődött a kutatás. Újságok hirdetéseit böngésztük - ezidőben Magyarországon nagyon kevés yorki volt. Végre két hónap várakozás után sikerült egy fiúcskát venni, igen kalandos körülmények között. Azt, amelyiket kiválasztottuk, eltörte a lábát, épp amikor mentünk érte. Tenyésztője sirva rohant vele az Orvostudományi Egyetemre. Üres kézzel szomorúan mentünk haza. Szerencsére volt testvére az is fiú, akit elhoztunk helyette. Felnőtt korára is csak 1,60 kg. lett. Nagyon édes volt, imádtuk. Tulságosan is, még a széltől is óvtuk.
Nem volt szakkönyv, tartásáról semmit sem tudtunk. Yorki könyvet először Ausztriában vettünk, természetesen német nyelvűt. Boldogan nézegettem a képeket!
Itt láttam először hogy kell ápolni kiállitásra felkésziteni, csavarni a szőrét. Nálunk nem lehetett még olajat és jó minőségű tekerőpapirt kapni. Később igen de nehéz volt hozzájutni.
Következő évben 1990-ben vettünk egy kislánykutyust, hogy Filippkének legyen társa. Az ő neve Belluska volt. Sajnos múlt időben beszélünk róla mert már nincs köztünk. Szép kort ért meg, 15 évig élt velünk. Két alom született tőle, egyik évben megtartottunk egy kislányt, egy év múlva egy kisfiút. Így indult a mi kutyás történetünk.
Később vettünk, majd pároztattunk, igy felszaporodtunk, de mindig megmaradtunk hobby-tenyésztőnek. Kevés alomszám, de jó vérvonalak. Voltak kevésbé jól sikerült pároztatások, császáros ill. halva szülések. Ezeket a szukákat kivontam a tenyésztésből, ne örökítsék tovább a problémát.
Vérvonalaink: Camparis, Millmoor, Du Gue De L'Adour.

"A jó pap holtig tanul."
milyen igaz ez a mondás! 18 éve kutyázunk és a mai napig érnek meglepetések.
Te azt hiszed ismered a kutyádat, én azt mondom, készülj fel minden eshetőségre. Minden szülés más és más, minden kiállitás más és más. Nem viselkedik mindig egyformán a kutyád.

Csodálkozol azon, hogy miért nem viselkedik jól a kiállitáson, amikor a múltkor tökéletes volt. Talán pszihológusnak kellene lennünk. A yorkie sok jó tulajdonsága mellett csökönyös és akaratos, ha ő úgy akarja.

Célunk, hogy szép egészséges kutyust vigyenek tőlünk a fajtába beleszerető emberek.
Ha egy vevő azt mondja, ezüstöt vagy netán fekete szinűt szeretne, nem szabad becsapni! Véleményem szerint egy nyolc hetes kutyánál nem igazán lehet megállapitani milyen szinű lesz felnőtt korában. Aki meg tudja mondani az jövőbelátó vagy nagyon optimista ember.
Mivel nem vagyok már fiatal, csak reménykedni tudok abban, hogy van még pár évem és el tudok tölteni sok szép napot gyönyörű kutyáimmal /nekem legalábbis azok/, akiket nagyon szeretek.


"A macska kéjeset nyújtózótt,és igy szólt: Én vagyok az Isten. A kutyád rád néz és azt mondja: Te vagy az Isten."